Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yürütücülüğünde, 43 kurumun iş birliği ile düzenlenen Take Off İstanbul Girişim Zirvesi, 5-6 Aralık 2023 tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
İki gün süren zirvede, 43 ülkeden 1252 girişimin başvurusu arasından seçilen 200 yerli ve yabancı girişim yer aldı. Büyüme aşaması ve erken aşama olmak üzere iki ayrı kategoride yapılan yarışmada, her kategoride 10 girişim ödüle layık görüldü.
Büyüme aşaması kategorisinde ödül kazanan girişimler:
- B2Metric
- Co Print
- EyeCheckup
- Fuelstation Technologies
- Genz Biyoteknoloji
- Lumnion
- Saha Robotik
- Syntonym
- Tırport
- Turan
Erken aşama kategorisinde ödül kazanan girişimler:
- Afara Tarım Robotu
- CatchPad
- FROM YOUR EYES
- HYPEREVER
- INVAMAR
- Kodgem
- Kozalak Yangın
- Meshine Swarm Tech.
- Salty Enerji
- Volvero
Zirvenin ikinci gününde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da birer konuşma gerçekleştirdi.
Bakan Kacır: “2030’a kadar 100 bin teknoloji girişimi ve 100 Turcorn’un ülkemizden çıkması en büyük hedeflerimiz arasında”
Bakan Kacır, konuşmasında Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin gelişimine yönelik yapılan çalışmaları anlattı. Kacır, “9 bin 800 firmanın AR-GE ve inovasyon yaptığı 101 teknopark, özel sektörde 1600 AR-GE ve Tasarım Merkezi, 60’tan fazla hızlandırma programı ve 272 bin AR-GE personelinin olduğu bir inovasyon ekosistemi kurduk” dedi.
Kacır, girişimcilik ekosistemini fonlarla genişlettiklerini de belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığı işbirliğiyle Tech-InvesTR programını başlatarak 200 milyon dolar tutarında fonu devreye aldık. Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Kaynak Çağrıları ve Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu aracılığıyla 180’den fazla girişime 300 milyon dolar yatırım yaptık. Bu yatırımlar kaldıraç etkisi yaratarak girişimlere 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılmasını sağladı” ifadelerini kullandı.
Kacır, 2030’a kadar 100 bin teknoloji girişimi ve 100 Turcorn’un ülkemizden çıkmasının en büyük hedefleri arasında olduğunu da belirterek, “Bu hedefimiz sadece bu girişimlerin milyar dolarlık değere ulaşması değil, büyüyen bu girişimlerin yüzlerce yeni girişimi ekosisteme kazandırmasını hedefliyoruz. Türkiye’nin ilk Turcorn’u Peak Games bunun önemli bir örneği. Bu girişimden doğan startupların sayısı 70’i aştı” dedi.
Bayraktar: “Küresel ekosistemin size dayattığı ezberlere uymayın”
Zirvenin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Selçuk Bayraktar ise, girişimcilik ekosisteminin gelişimine yönelik önemli mesajlar verdi. Bayraktar, “Yeni dünyayı inşa edecek sevgili genç kardeşlerim; dünyadaki girişim ekosisteminde size söylenen birinci cümle hep ‘maddi varlığını arttır’ olmuştur. Önce maddi varlık, ancak ondan sonra insanlığa fayda gelebilir. Fakat biz, kadim medeniyetimizin ve inancımızın da bize yol gösterdiği şekilde, iyilik ve adaletle, en tepeye insanlığın faydasının koyulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Bayraktar, küresel girişimcilik prensiplerini eleştirerek, “Sevgili arkadaşlar, küresel ekosistemin size dayattığı ezberlere uymayın. İnancınızın, eşsiz ideallerinizin peşinden koşun. Kendinizden, cemiyetinizden, milletinizden de öte insanlığın faydasını gözetin. En büyük sermayeniz inanç ve ideallerinizi sarmaladığınız değerleriniz, erdeminiz, gayretiniz ve takım ruhunuz olacaktır. Maddiyatı değil, bunları inşa edin bunları büyütün” ifadelerini kullandı.